Dag 20 en 21 – 16 en 17 april Via highway 1 langs de Pasific Coast


Deze dagen rijden we zoveel mogelijk via Highway 1 langs de kust naar het Noorden. San Fransisco is nog een slordige 600 kilometer. De weg voert de eerste dag gedeeltelijk langs de kust en gedeeltelijk door het groene berglandschap van California. Ook komen we door tuinbouwgebied en passeren we eindeloze aardbeienvelden. Zoals we in Thailand de mensen gebogen in de rijstvelden zagen staan, zien we ze hier gebogen in het veld aardbeien plukken.


We brengen de nacht door op de Statepark in San Simeon. Een bomenrijke camping zonder voorzieningen, maar met ruime plaatsen, niet ver van de weg. Je zoekt zelf een plaatsje en stopt het kampgeld  (35 dollar, dat wel)  in een envelopje, dat je in een kistje deponeert.
Het mooiste en meest spectaculaire gedeelte van de route rijden we de tweede dag. De weg slingert zich, vaak hoog tegen de berg, langs de kust met telkens weer andere uitzichten op de zee, de rotsen en de groene bergen. Het is een prachtige tocht.


We beginnen deze dag in Hearst Castle, het optrekje dat krantenmagnaat William Hearst in de twintiger jaren liet bouwen. Het is geïnspireerd op de Italiaanse en Spaanse bouwstijl en staat vol met uit Europa gehaalde antieke wandtapijten, beelden, koorbanken en noem maar op.
Rondom het huis is de mediterrane sfeer vastgehouden in beplantingen en een enorme zwemvijver met esplanaden. Binnen is er dan nog een  Oosters aandoend zwembad. Het kon niet op. Tegenwoordig is het kasteel van de staat California en zijn er doorlopend rondleidingen.
Een chique eetkamer maar wel gewoon met de ketchup op tafel


Een geheel ander aantrekkingskracht heeft de grote kudde zee-olifanten, die wat mijlen verderop is te vinden.

Kijk goed, dit zijn geen stenen maar honderden levende zee-olifantenVerder rijdend, zijn er steeds uitzichtspunten, het ene nog indrukwekkender dan het andere. We onderbreken de tocht in Lucia voor een lunch in een eenvoudig houten restaurant, maar wel met schitterend uitzicht op zee.


Onze laatste stop is in Monterey, ooit bekend van de sardientjesconserven en vastgelegd in Cannery Row van John Steinbeck. De oude conservenfabrieken zijn allemaal omgebouwd tot winkels en restaurantjes. Het geheel is super-toeristisch, net als de oude Fishermans Wharf maar het is leuk om langs de waterkant en de gekleurde houten bebouwing te lopen.

We vinden nog net een plaatsje op de camping Marina Dunes RV Park, een paar mijl ten noorden van Monterey. Ook weer een zeer prijzige camping.

Printfriendly