Dag 19 – 15 april Van San Bernardino via Santa Monica naar Malibu

Precies geteld hebben we het aantal stoplichten vandaag niet maar we schatten er zo’n 350 te zijn gepasseerd. We hebben dan ook al stoppend en optrekkend (leve de automaat in de camper) ongeveer vijf uur gedaan over de 126 kilometer van San Bernardino, langs alle voorstadjes van Los Angelos, naar het eindpunt van Route 66: de pier in Santa Monica.
Voor we aan dit laatste traject zijn begonnen, hebben we even rond gekeken in het Mc Donalds museumpje, gevestigd in het allereerste Mc Donalds hamburgerrestaurant in San Bernardino.


Daarna voert de route eigenlijk almaar rechtdoor naar het Westen, dwars door al lang aan elkaar gegroeide plaatsjes. In Rialto passeren we het tweede WigWam-motel, van dezelfde keten als dat in Holbrook


Bij elkaar is de route verder  een eindeloos lint van een met bomen en palmen omzoomde weg, gestoffeerd met bedrijfjes, garages, winkelstrips en restaurants van allerlei ketens. En steeds maar weer om de paar honderd meter een dwarsstraat met stoplichten. Een enkele keer worden de winkels afgewisseld met wat rijtjes woningen.. Het ziet er allemaal welvarend en onderhouden uit met grasperken en bloemenstroken.

Een aantal plaatsjes doet duidelijk zijn best het route66-gevoel nieuw leven in e blazen, want we zien opvallend veel schilden en aanduidingen. Al voert de weg wel over de historische route, van de oude benzinestationnetjes, motels en winkeltjes, zoals we die eerder zagen, is hier nauwelijks iets  terug te vinden. Slechts hier en daar zijn nog wat oudere gebouwen. Zo passeren we de oudste nog in bedrijf zijnde Mc Donalds, het laatste bedrijf van een keten met een grote sinasappel voor de deur en een restaurant met een Hollandse molen, ooit gesticht door een mijnheer met de wel heel Hollandse naam Van de Kamp.
We kruipen door Pasadena, volgen de Pasadena highway, komen langs Beverley Hills en sukkelen tenslotte zo’n 15 kilometer Santa Monica boulevard af.


En daar is dan de pier en het eindpunt van Route66. Officieel hebben we er nu ruim 2400 mijl over de ‘Motherroad’ opzitten; in de praktijk was het door de ommetjes en de ‘toerit’ naar Chicago nog wat meer. 

Trots en voldaan; we hebben de hele route66  gereden.
Santa Monica is chique en dat geldt zeker voor het parkeerterrein naast de pier. Voor 48 dollar mogen we onze camper parkeren, de gehele dag, dat wel. We hebben echter maar een paar uur nodig om de pier op en af te lopen en het winkelgebied van de Third Street te bekijken.
Daarna rijden we verder, wat mijlen noordelijker, om in Malibu een plaatsje te vinden op Malibu Beach RV Park. Malibu: voor de rich and famous. Dat is terug te vinden in het campingtarief. Zelden betaalden we zoveel voor een camping maar we hebben dan ook het uitzicht van de rich and famous:  hoog op de berg, vooraan, met zicht op de Stille Oceaan.De komende dagen rijden we langs highway 1, langs de oceaan, naar San Francisco.Printfriendly