Dag 14 – 10 april Van Gallup via Petrified Forest en Holbrook naar Meteor Crater

We rijden vandaag al snel onze zevende staat van deze reis binnen: Arizona. De grens wordt gekenmerkt door kleurrijke tradingposts van de indianen. We zullen vandaag nog meer van die tradingposts zien. Vaak worden ze al mijlen van te voren aangekondigd met grote borden langs de snelweg. Van elkaar proberen ze zich te onderscheiden door een bijzondere vormgeving: een tipi of een pueblo of kleurige, grote tekeningen op de muren. Binnen is het assortiment veelal hetzelfde: enerzijds toeristenprullaria en T-shirts, daarnaast kleden, aardewerk, sieraden van de indianen en moccasins.De rit voert vandaag veel over de Interstate; slechts zo nu en dan kunnen we een stukje parallel rijden. Het landschap in Arizona is zo mogelijk nog weidser dan we eerder al zagen in New Mexico en Texas. De bergen zijn net wat hoger en iets minder afgevlakt en vaak kun je nog verder weg kijken. 


We maken vandaag een zij-uitstap van de route en bezoeken het Nationale Park Painted Desert en Pertrified Forest. Painted Desert laat de veelkleurige woestijn zien, variërend van geel en grijs tot rood en oranje. Op sommige berggedeelten zie je de verschillend  gekleurde aardlagen.Petrified Forest laat miljoenen jaren geleden versteende bomen zien, althans delen van de stammen. In de versteende lagen zaten ooit halfedelstenen als amethist maar die zijn al lang door mensenhanden verwijderd.

In dit National Park beleef je de weidsheid van het landschap intens. Hoe je ook ronddraait en hoe ver weg je ook kijkt, je ziet alleen natuur en nergens iets dat door mensenhanden is gemaakt. Nou vooruit, een klein stukje oude route66, dat door dit gebied liep voordat het National Park werd.


Via de uitgang aan de zuidkant van het park rijden we verder naar Holbrook. Daar bekijken we natuurlijk het beroemde Wig-Wam motel. In 1950 liet de eigenaar 15 motelkamers  in de vorm van wigwams bouwen. Ze zijn nog altijd in gebruik. Om de sfeer compleet te maken staan voor de wigwams oude Amerikaanse auto’s uit de gloriedagen van Route66.


Hierna volgt nog een stop bij de JackRabbit Tradingpost. Ooit ook zo’n icoon – Here it is – van de route. Nu wel een beetje op zijn retour vinden we. Maar de rabbit staat er nog en – ook zoals het hoort – gaan we daarmee op de foto.
Onze laatste halteplaats vandaag is Winslow. De Eagles zongen ooit: ‘Standing on the corner’. Welnu, die corner is hier. Een standbeeldje markeert de plek. Er vlakbij is een heel knappe muurschildering van een in een winkelruit weerspiegelde auto.


Muurschildering in Winslow. Let op de weerspiegeling van de auto

We lopen de Mainstreet van Winslow af, kijken even bij het fraai gerestaureerde La Posada hoel en rijden dan naar  onze camping voor de nacht: Meteor Crater RV Park, officieel bij Winslow horend maar wel 20 mijl verderop liggend.

We zijn hier 3068 kilometer van Chicago verwijderd; nog een kleine 1000 te gaan. 

Printfriendly