Dag 8 – 4 april Van Tulsa via Oklahoma City naar El Reno


Oliestad Tulsa heeft een flink aantal art deco gebouwen, zo lezen we in een gekregen brochure over Route 66 in Oklahoma.  Nu is een meer dan 8 meter lange camper niet het meest handige voertuig om mee door een stad te rijden maar we willen toch wel iets zien. TomTom brengt  ons naar de Blue Dome, een fraai ontworpen benzinestation uit 1924, dat destijds ook het eerste station was, waar je je auto kon laten wassen. 

Een ander fraai gebouw is de Methodistenkerk op Boston Avenue. Het blijkt een enorm kerkgebouw met fraaie art-deco ornamenten. Dat de kerk zo enorm is, verbaast ons niet echt. Onderweg hebben we al talloze kerken en kerkjes gezien, vooral van de Baptisten. Dit deel van Amerika lijkt  één lange Bible-belt (als thuis).Na deze sight-seeing ‘smokkelen’ we weer en verlaten we Tulsa via de Interstate. Bij exit 222 (Oakhurst) pikken we de route weer op. De oude Route 66 is in dit deel van Oklahoma vrijwel identiek aan de huidige weg OK66. Er zijn hier en daar nog wel zijweggetjes naar oude stukjes weg maar die slaan we over.

Het is fijn rijden over de brede weg, die Route 66 hier is, en die als een golvend lint in een rechte streep door het landschap gaat. Waar we het eerste stuk door Oklahoma vooral langs enorme groene weiden reden, zien we vandaag weer veel bomen en bosschages.  Ook zien we hier het eerste prille groen aan de kale takken verschijnen.

Je voelt hoe dun bevolkt het hier is, afgezien van de paar grote steden. Deze oude route gaat kilometerslang door land, waar zo hier en daar een huis of boerderij staat om dan bij kleine plaatsjes te komen, die uit slechts een paar straten lijken te bestaan. We  stoppen in Stroud  voor koffie en hamburgers in het Rock Café, een bekend Route-66 adres. Voor graffiti zijn de toiletten een waar eldorado!


En verder gaat het weer, We passeren oude motels en karakteristieke gebouwtjes, die dienst doen als museumpje of winkel. In Arcadia houden we uitgebreid halt bij de Round Barn, ook al weer zo’n gebouw dat door enkele doordouwers liefdevol is gerestaureerd en nu door vrijwilligers en met giften in stand wordt gehouden.

Hiervandaan laten we ons via de Interstate door TomTom naar het National Cowboy en Western Heritage museum in Oklahoma City brengen. Dit blijkt een enorm en fraai opgezet museum te zijn met levensechte  tableaus en veel wetenswaardigheden over het cowboyleven. Amusant is het pioniersdorpje met sheriff, bank, kerk en school.Ook hier geldt weer dat een stadsbezoek met een camper niet handig is, dus beperken we ons tot een fotostop bij het Oklahoma State Capitol. 


Daarvandaan ‘smokkelen’ we ons weer over de drukke Interstates naar El Reno, zo’n 35 kilometer ten zuiden van Oklahoma City. We vinden een plaatsje voor de nacht op de kleine camping bij Helmsey’s Best Western Hotel (exit  123).

Volgens de gidsen zitten we nu op 1518 kilometer van Chicago. Nog ruim 2500 kilometer te gaan tot Santa Monica. (gisteren schreef ik 1750 kilometer, maar dat was een tikfout: moet natuurlijk 2750 kilometer zijn). 


Printfriendly